Hjem Om Møhlenpris
Om Møhlenpris PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
søndag 04. mai 2008 20:55

Om Møhlenpris

Bydelen Møhlenpris i Bergen er plassert mellom Nygårdshøyden og Nygårdsparken i nord, og Puddefjorden med verftet Mjellem & Karlsen i sør-øst. Jørgen Thor Møhlen startet utbyggingen på området i 1671, med bl. a. trankokeri, saltbrenneri, såpekokeri og reperbane langs fjorden. Dette var den første oppbyggingen av industri i Norge. Før dette var området beitemarker for Munkeliv kloster. Thor Møhlen er forøvrig kjent for sitt mislykkede forsøk på å innføre de første pengesedlene i Norge i 1695.

Møhlenpris ble innlemmet i Bergen i 1877. Den karakteristiske stramme kvartalsstrukturen som vi ser på Møhlenpris idag, er fra perioden rett før og etter 1900. I starten bidrog verftet Mjellem & Karlsen (etablert 1891) med leiegårdsbebyggelse for sine arbeidere, og senere reiste kommunen flere kvartaler p.g.a bolignøden etter bybrannen i 1916. Nygårdsparken i engelsk landskapsstil, åpnet 1885, er fortsatt et viktig rekreasjonsområde for bydelen og Bergen.

Møhlenpris er i dag en levende og barnevennlig bydel med koselige gater og gatetun. Vi har en lekeplass rett ved inngangen til Nygårdsparken, og en trivelig skole. Lekeplassen er barnepark om dagen.

Møhlenpris har i dag to nærbutikker. Fotballbanen er også mye i bruk, og fotballaget Djerv hører til her! Det nye Vitalitetssenteret rommer kultur- og idrettsaktiviteter for alle.

Her finner du en oppdatert og detaljert guide til bydelen på engelsk.

Har du bedre bilder? Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen
LAST_UPDATED2
 
Banner
Kopirett © 2023 Møhlenpris Velforening. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.